Search Our Site

We have 2,940,008 registered online learners.
852 new learners so far today.

The ultimate cupcake quiz – the answers

Thank you for taking our cupcake quiz. If you’d like to see where you need room for improvement, or proof of how clever you are, then this page is for you!
Not taken the quiz yet? Click here to try.

Question 1.

What were cupcakes originally going to be called?

  • Answer: B - Number cakes

Originally, cupcakes were going to be called number cakes because of how easy it was to remember the measurement numbers in the ingredients. They were ultimately called cupcakes based on their small, cup-sized shape after being baked in simple cups and ramekins.

Question 2.

Where did cupcakes come from?

  • Answer: A - America

Cupcakes as we know them evolved in the 19th century in the United States of America. Our favourite little cakes became popular based on the amount of time that was saved in the kitchen.

Group of colourful cupcakes

Question 3.

What century were cupcakes invented in?

  • Answer: A - 18th century

The first mention of cakes baked in cups can be traced back to the recipe book “American Cookery” by Amelia Simmons in 1796. The first term 'cupcakes' was published in Seventy-five Receipts for Pastry, Cakes, and Sweetmeats by Eliza Leslie in 1828.

Question 4.

What are cupcakes known as in Australia?

  • Answer: A - Patty cakes

Cupcakes are known as patty cakes in Australia and are often referred to as fairy cakes in England.

Question 5.

How tall is the world’s smallest cupcake?

  • Answer: C - 1.5cm

The smallest cupcake ever recorded is 1.5cm in diameter and only 3cm tall. This teeny-tiny cupcake was baked by Sayers and Hampsons' UK chain.

Question 6.

When did paper baking cups gain popularity?

  • Answer: B - 1950s

Paper liners became available during the 1950’s, after the Second World War. They were specifically popular for baking cupcakes as well as muffins.

Question 7.

Which has been the most popular unusual cupcake flavour in the US?

  • Answer: B - Garlic

Yes…it’s real. Garlic cupcakes are popular at the moment across the Unites States. Recipes include garlic chocolate cupcakes and honey lemon garlic cupcakes.

Question 8.

What was the first cupcake-only bakery called?

  • Answer: B - Sprinkles Cupcakes

The first cupcake only bakery was opened in 2005 in Beverly Hills called Sprinkles Cupcakes. Today, Sprinkles Cupcakes has 22 locations across the United States.

Chocolate cupcakes being made

Question 9.

Cupcakes were originally covered with lard until which historical figure suggested a sugary frosting instead?

  • Answer: B - Winston Churchill

Although cupcakes began to be mass-produced in 1919, frosted cupcakes did not appear until the 1950s when Winston Churchill first suggested that they were frosted with sugar instead of lard.

Question 10.

A sugar rush, caused by an overdose of 12 cupcakes, inspired the creation of which literary monster?

  • Answer: C - Cthulhu

Cthulhu was first published in Weird Tales in 1928 by H.P. Lovecraft. Lovecraft created Cthulhu after he locked himself in his basement with twelve cupcakes and began to hallucinate from the sugar.

8 interesting facts about cupcakes infographics

How did you do?

Virtual College created this quiz in support of National Cupcake Week. To view our supporting resources or to read more information, please follow the link below.

For food hygiene training, we offer an online Level 2 Food Hygiene and Safety Course which is currently discounted by 20 per cent to just £12 to celebrate National Cupcake Week.

Find Out About Course National Cupcake Week Resouces
CPD
Investors
ISO 9001:2015
Microsoft
Crown Commercial Service Supplier

Contact

+44 (0)1943 605 976

info@virtual-college.co.uk

Marsel House

Ilkley, West Yorkshire

LS29 8DD

Awards for footer
Gold and silver award winners at the Learning Technologies Awards 2017 - including gold for excellence in the design of learning content.
Live Chat

Click to chat

Login

We launched a new website in February 2017. If you want to go back to a course, or start a course, bought before this date then you may need to login to our original learning management system. Otherwise, please proceed to our new learning management system to return to your training.

LMS

You are already logged in. Click the button below to be taken to your LMS dashboard. Alternatively, click logout to leave the system.